Wens je als bedrijfsleider ook om je loyaal klantenbestand verder uit te breiden? Logisch. Dat levert heel wat voordelen op voor je bedrijf. Ontdek in dit artikel hoe relatiegeschenken, als genuanceerd strategie, bijdragen aan het bouwen van een loyaal klantenbestand.

 

Het geven van een relatiegeschenk is in tweede instantie ook meer dan een bevestiging van appreciatie; het weerspiegelt de waarden van een bedrijf.

 

Een doordacht relatiegeschenk vertrekt vanuit een vooropgestelde visie en wordt gebrandmerkt door de huisstijl. In dit artikel ontdek je de veelzijdige aard van zakelijke geschenken, verkennen we de voordelen, verschillende typen en fiscale implicaties.

 

Voor medewerkers kunnen geschenken gericht zijn op het verhogen van het moreel en het tonen van waardering. Voor klanten is het doel vaak het versterken van zakelijke relaties en het uiten van dankbaarheid voor hun klandizie.

 

De kunst van het schenken, ligt in het selecteren van artikelen die aansluiten bij de interesses van de ontvanger en de branding van het bedrijf, waarbij het geschenk zowel betekenisvol als voordelig is.

Table of contents

Waarom is klantloyaliteit belangrijk?

Met klantloyaliteit bedoelen we de verbondenheid of betrokkenheid van een klant of koper t.o.v. jouw product, dienst, merkt of bedrijf. Voor veel ondernemers, meer bepaald in B2B, is het belangrijk om bestaande klanten te houden.

Ken je de 20-80 regel al? Deze regels stelt dat 20% van je klanten 80% van je omzet zorgen. Het is daarbij ook voordeliger om bestaande klanten te behouden dan om nieuwe klanten aan te werven.
De reden hiervoor zijn:

 1. Vertrouwen is er al, dus de drempel om opnieuw te kopen ligt lager.
 2. De opbrengst ligt op huidige klanten hoger. Je moet namelijk niet opnieuw investeren om de klant te verwerven.
 3. Huidige klanten zijn sneller geneigd om referenties door te geven. Dit zijn leads/klanten waar je niet opnieuw voor moet betalen om ze te verwerven.

Klantloyaliteit resulteert vaak in een positieve mond-aan-mondreclame en dat is de beste marketing.

 

Hoe meet je klantloyaliteit?

Je kunt klantloyaliteit uitdrukken met de Net Promotor Score of NPS. Door één simpele vraag te stellen scoor je klanten op een schaal van 1 tot 10.

Meestal vraag je de klant hoe groot de kans is dat hij of zij jouw organisatie of product aanbeveelt bij een ander. Wat betekent nu de score?

 • Een score van 8-10 zijn promotors.
 • Vinkt een klant 6 of 7 aan dan is de klant een passive.
 • Detractors kiezen tussen de 0 en 5.

Het is belangrijk dat je de score nooit bekijkt vanuit goed of slecht. Dit is pure data waarmee je verder aan de slag kunt.

Zo kan je er een doelstelling van maken om een klantloyaliteit van gemiddeld 8 te behalen. Hoe je dat doet, is door te vragen aan de promotors wat voor hun de redenen zijn jouw product of dienst aan te bevelen.

Daarnaast kan je aan iedereen met een score tussen 0 en 7 vragen wat ze graag anders willen zien om van hun score een 8 of meer te maken.

 

Wat is het nut van een relatiegeschenk?

Met een relatiegeschenk benadruk je het belang van menselijke interacties in de bedrijfscultuur. Een tastbaar geschenk draagt een persoonlijke connectie die e-mails en online vergadering niet kunnen evenaren.

Uit een onderzoek van Forbes bleek bijvoorbeeld dat 42% van de bedrijven een verbeterde reputatie en relaties ziet door zakelijk schenken.

Geschenken, die doordacht zijn gekozen, resoneren diep en bevorderen waardering en loyaliteit. Ze dienen als een krachtig hulpmiddel in merkopbouw, waarbij subtiel het imago en de waarden van het bedrijf in de professionele relatie worden verweven.

 

Wat is het bewezen effect van een relatiegeschenk?

Onderzoek onderstreept de impact van relatiegeschenken. Een studie geciteerd door Sciencedirect.com geeft aan dat relatiegeschenken een positief effect hebben op de evaluaties van consumenten, waaronder merkhouding en bedrijfsperceptie.

Een andere studie onthulde dat meer dan 80% van de bedrijven zei dat geschenken de relaties met medewerkers en/of klanten hebben verbeterd, waarbij 48% zei dat schenken substantiële voordelen opleverde.

Verder vond een Tremendous-studie met 1.500 werknemers in verschillende industrieën dat vakantiegeschenken de tevredenheid over het werk aanzienlijk verhoogden, met langdurige effecten.

Deze bevindingen benadrukken dat zakelijk schenken, indien doordacht uitgevoerd, een aanzienlijke en langdurige impact kan hebben op zowel het moreel van medewerkers als de loyaliteit van klanten.

 

Waarom een relatiegeschenk in de huisstijl van je bedrijf?

Hoewel personalisatie bij geschenken essentieel is, kan het belang van gebrandmerkte zakelijke geschenken niet worden onderschat. Deze geschenken dienen als een constante herinnering aan de aanwezigheid en investering van het bedrijf in de relatie. Zo blijf je top of mind.

Zelfs subtiele branding kan effectief het geschenk aan het bedrijf koppelen, waardoor merkherinnering en -affiniteit worden versterkt. Volgens een NatureBox-studie gelooft meer dan 80% van leidinggevenden dat zakelijke geschenken meetbare ROI creëren, wat wijst op de significante rol van gebrandmerkte geschenken in bedrijfsstrategieën.

 

Waarom relatiegeschenken bij Kerstmis?

Kerstmis is een uitgelezen moment om waardering en dankbaarheid te tonen aan klanten en medewerkers. Het is een tijd waarin geschenken niet alleen een blijk van waardering zijn, maar ook een manier om de feestelijke sfeer te delen. In dit kader zijn geschenkdozen en geschenkmanden populaire en effectieve opties.

Geschenkdozen

Een geschenkdoos biedt een unieke kans om verschillende items samen te brengen die een verhaal vertellen of een bepaald thema benadrukken. Deze kunnen variëren van luxe schrijfwaren en gepersonaliseerde kantoorbenodigdheden tot gastronomische lekkernijen.

Het voordeel van een geschenkdoos is de mogelijkheid om een mix van items te selecteren die aansluiten bij de interesses van de ontvanger, waardoor het geschenk persoonlijker en memorabeler wordt.

Geschenkmanden


Geschenkmanden zijn een klassieke keuze voor Kerstmis en kunnen variëren van delicatessenmanden tot wellnesspakketten. Ze zijn ideaal om een gevoel van luxe en overvloed over te brengen.

Een goed samengestelde geschenkmand kan een assortiment van hoogwaardige producten bevatten, zoals fijne wijnen, artisanale kazen, handgemaakte chocolade, of zelfs biologische verzorgingsproducten.

Het belangrijkste bij het samenstellen van een geschenkmand is dat de producten van hoge kwaliteit zijn en een gevoel van exclusiviteit en zorg uitstralen. Dit versterkt de perceptie van het bedrijf als attent en genereus.

Bij zowel geschenkdozen als geschenkmanden is het cruciaal om aandacht te besteden aan de presentatie. Een stijlvolle verpakking, afgestemd op de huisstijl van het bedrijf, kan de impact van het geschenk aanzienlijk vergroten.

Het toevoegen van een persoonlijke boodschap of een kaartje met een warme kerstgroet kan ook de emotionele waarde van het geschenk verhogen.


Zijn relatiegeschenken aftrekbaar in België?

Ja, relatiegeschenken zijn voor 50% fiscaal aftrekbaar als beroepskost. De wetgeving errond is nogal ingewikkeld. Hieronder zijn de meest recente regels samengevat

 • Houd de aankoopprijs onder de 250 euro
  Zorg dat de aankoopprijs van je zakelijk geschenk niet hoger ligt dan 250 euro inclusief BTW. De fiscus beschouwt geschenken van een hogere aankoopprijs als voordeel alle aard. Dan kan de ontvanger privé belast worden.
 • Relatiegeschenken in het buitenland zijn 100% aftrekbaar
  Geschenken die je geeft aan relaties op buitenlandse zakenreis zijn wel 100% fiscaal aftrekbaar, in plaats van 50%.
 • Recupereer de BTW met deze 3 tips
  • Wanneer je per geschenk minder dan 50 euro excl. btw betaalt, kan je de BTW volledig recupereren
  • De BTW op sterke drank is nooit recupereerbaar. Wat wel kan is wijn, schuimwijn of champagne. Deze worden niet beschouwd als sterke drank.
  • Geef je zakenrelaties één geschenk per jaar want je per relatie maar één keer op jaarbasis de btw recupereren.

Maak van je relatiegeschenk een promotioneel geschenk want die zijn 100% aftrekbaar. Een promotioneel artikel of reclameartikel is namelijk bestemd om te adverteren. Belangrijk is dat het logo, handelsmerk of de bedrijfsnaam duidelijk zichtbaar moeten zijn.

Houdt er rekening mee dat de prijs per artikel binnen de perken blijft. Hoeveel dat precies is, wordt echter noch in de wet, noch door de fiscus ergens bepaald.

Let op! Verbruiksgoederen, zoals wijn of chocolade zijn altijd relatiegeschenken, ook als benaming van uw onderneming op het etiket of de doos staat.

 

Beste praktijken in zakelijke cadeaus

Succesvolle zakelijk schenken vereist een strategische aanpak. Het omvat het begrijpen van de voorkeuren van de ontvanger, het afstemmen van het geschenk op de waarden van het bedrijf en het waarborgen van de geschiktheid en tijdigheid.


Conclusie

Zakelijk schenken, indien doordacht uitgevoerd, kan aanzienlijk bijdragen aan het versterken van zakelijke relaties en merkperceptie. Het is een praktijk die verder gaat dan het geven; het gaat om de betekenis achter het geschenk en de connectie die het opbouwt.

Door zorgvuldig geschenken te selecteren die resoneren met de ontvangers en de ethos van het bedrijf weerspiegelen, kunnen organisaties hun banden met medewerkers en klanten versterken, een gevoel van loyaliteit en waardering bevorderen dat de traditionele grenzen van zakelijke transacties overstijgt.

tags_

deel deze pagina_

mis onze
updates niet!_
Vul het onderstaand formulier in en ontvang elke maand de nieuwste blogs van MENTALL in je inbox ✉️


  Loading