Jij en ik worden dagelijks overspoeld met een stroom van beelden, hetzij digitaal of in het straatbeeld. Een creatieve partner helpt bij het creëren van bedrijfscommunicatie die resoneert met jouw beoogde doelgroep.

Design vergroot niet alleen de esthetische aantrekkingskracht van een merk en/of boodschap, maar versterkt ook de effectiviteit en impact van communicatie.

We onderzoeken hoe een creatieve benadering bijdraagt aan merkherkenning en loyaliteit, waarbij we voorbeelden geven van succesvolle merken die deze aanpak hebben omarmd.

Table of contents

Een consistente huisstijl als basis

Een consistente huisstijl ligt aan de basis van elke sterke merkidentiteit. Het bepaalt hoe klanten een merk waarnemen en herinneren. 

Consistentie in deze elementen zorgt voor herkenbaarheid. Zorg dat jouw logo, visitekaartjes, website en alle andere communicatiemiddelen deze huisstijl uitstralen. Een sterke huisstijl bouwt vertrouwen op en maakt jouw merk onvergetelijk.

Denk eraan: jouw huisstijl is meer dan alleen een visueel ontwerp; het vertelt jouw verhaal en verbindt mensen met jouw merk.

Design onderbouwt jouw boodschap

Een goed ontwerp is meer dan alleen esthetiek; het is een communicatietool die je helpt jouw boodschap helder en overtuigend over te brengen. Op het vlak van expressie onderscheiden we drie elementen: kleurgebruik, typografie en afbeeldingen, en hoe deze kunnen worden ingezet om complexe ideeën eenvoudig en aantrekkelijk te communiceren.

 • Kleurgebruik in design is essentieel omdat het direct emoties en associaties oproept. Verschillende kleuren hebben verschillende betekenissen en kunnen de aandacht trekken of juist rust uitstralen.
 • Typografie draagt bij aan de merkidentiteit en leesbaarheid. De keuze van het lettertype communiceert subtiel de persoonlijkheid van het merk, of dit nu professioneel, speels of innovatief is.
 • Afbeeldingen zijn krachtige tools om verhalen te vertellen en complexe informatie te vereenvoudigen. Goed gekozen afbeeldingen kunnen emoties opwekken en helpen om een snelle en diepere verbinding met de kijker te maken.

Doelen en targets

Een heldere doelstelling is de eerste stap naar effectieve communicatie. Het start met het bepalen van de KPI’s van jouw onderneming. KPI’s kies je in functie van je bedrijfsdoelen. De juiste KPI’s geven een helder beeld van de prestaties van het bedrijf en helpen je in de juiste richting te sturen.

Dart arrows pointing at the target. Mentall headquarters.

Om specifieke targets te stellen voor verschillende aspecten van jouw marketing, van naamsbekendheid tot klantenbinding, kun je de volgende aanpak overwegen:

 • Naamsbekendheid: Stel doelen voor het vergroten van je zichtbaarheid, zoals het aantal keer dat jouw merk wordt genoemd in de media of op sociale media. Meet de groei in volgers of websitebezoekers.
 • Leads Genereren: Bepaal targets voor het aantal nieuwe leads, bijvoorbeeld via inschrijvingen op nieuwsbrieven of downloads van whitepapers. Gebruik conversieratio’s om de effectiviteit te beoordelen.
 • Verkoop: Stel verkoopdoelen vast, zoals het verhogen van de verkoopcijfers met een bepaald percentage of het behalen van een specifiek aantal nieuwe klanten.
 • Klantloyaliteit en -retentie: Richt je op het verbeteren van klantbehoud, bijvoorbeeld door het verminderen van het klantverloop of het verhogen van herhaalaankopen.
 • Klanttevredenheid: Stel doelen voor klanttevredenheid, zoals een bepaalde score op klanttevredenheidsonderzoeken of online recensies.

Why. How. What.

De ‘Why. How. What.’ benadering van Simon Sinek, bekend als de Golden Circle, ken je hoogstwaarschijnlijk al wel:

 • Why: Dit is de kern van je bedrijf, de reden van bestaan. Het beantwoordt de vraag waarom je doet wat je doet. Het gaat over je doel, je overtuigingen en wat je onderscheidt van anderen.
 • How: Dit beschrijft de manier waarop je jouw ‘why’ bereikt. Het zijn de specifieke acties die je onderneemt om je doelstellingen te realiseren en je onderscheidende factoren te leveren.
 • What: Dit zijn de producten of diensten die je aanbiedt. Het ‘wat’ is het resultaat van je ‘why’ en ‘how’, en is het meest zichtbare voor de buitenwereld.

Deze methode helpt om een diepere verbinding met je doelgroep te creëren door te starten met het ‘waarom’, wat leidt tot een meer authentieke en betekenisvolle communicatie.

Why How What analysis on the screen at Mentall headquarters in Hasselt

Doelgroepen identificeren en segmenteren

Om efficiënt doelgroepen te identificeren en te bepalen, is het essentieel om een grondige marktanalyse uit te voeren.

Gebruik ook klantdata en feedback om een dieper inzicht te krijgen in de behoeften en voorkeuren van je doelgroep. Analyseer je concurrenten om te zien op welke doelgroepen zij zich richten.

Segmentatie is cruciaal: het opdelen van je markt in specifieke groepen maakt je marketinginspanningen gerichter en effectiever.

Typische segmentvormingen in marketing zijn meestal op basis van:

 • Demografie: Indeling op basis van leeftijd, geslacht, inkomen, opleidingsniveau, en gezinssamenstelling.
 • Geografie: Segmentatie op basis van locatie zoals land, regio, stad of buurt.
 • Psychografie: Groepering op basis van levensstijl, waarden, attitudes en persoonlijkheid.
 • Gedrag: Indeling op basis van koopgedrag, gebruiksfrequentie, merkloyaliteit en voordelen die gezocht worden in een product.
 • Gelegenheid: Richten op klanten gebaseerd op een specifieke gelegenheid of evenement.

Bepaal jouw ideale klant

Is het bepalen van je ideale klant lastig? Dat hoort ook zo te zijn. Hij of zij is niet jouw enige klant en door de selectie te verfijnen, lijkt het alsof je andere doelgroepen als onbelangrijk echt.

Het bepalen van je ideale klant is cruciaal voor effectieve communicatie omdat het je in staat stelt gerichte en relevante boodschappen te creëren. Deze zullen resoneren met de specifieke behoeften en voorkeuren van die klant. Zo maak je van hen loyale klanten die jouw merk hoog in het vaandel dragen.

Ga als volgt te werk

 • Analyseer bestaande klanten: Kijk naar je huidige klantenbestand om patronen te herkennen. Welke kenmerken hebben ze gemeen? Dit kan een indicatie zijn van wie je ideale klant zou kunnen zijn.
 • Identificeer behoeften en problemen: Begrijp de specifieke behoeften en problemen die jouw product of dienst oplost. Denk na over wie het meest baat heeft bij wat je aanbiedt.
 • Demografische gegevens: Overweeg factoren zoals leeftijd, geslacht, inkomen en opleidingsniveau. Deze factoren kunnen helpen om een duidelijk beeld te krijgen van de ideale klant.
 • Psychografische informatie: Kijk naar de levensstijl, waarden, overtuigingen en attitudes van potentiële klanten. Wat motiveert hen en wat vinden ze belangrijk?
 • Koopgedrag analyseren: Onderzoek hoe potentiële klanten beslissingen nemen. Welke factoren beïnvloeden hun aankoopbeslissingen? Zijn ze merktrouw of prijsbewust?
 • Stel een klantprofiel samen: Combineer alle verzamelde informatie om een gedetailleerd profiel van je ideale klant te vormen. Dit profiel helpt je gerichtere en effectievere marketingstrategieën te ontwikkelen.
Analyzing marketing data at Mentall HQ using Google Analytics.

Hoe stem je je visuele identiteit af op je doelgroep en doelen?

Wanneer jouw diepgaand onderzoek voltooid is en je doelgroepen gesegmenteerd zijn ken je hun voorkeuren, waarden en levensstijl. Dit omvat het kiezen van kleuren die overeenkomen met de emoties of waarden die je wilt overbrengen.

Door je logo en merkidentiteit af te stemmen op de specifieke kenmerken en voorkeuren van je doelgroep, creëer je een directe en diepere connectie.

Het gaat hierbij om het combineren van creativiteit met strategisch inzicht in je doelgroep. Dit betekent dat je inzichten uit je doelgroeponderzoek gebruikt om ontwerpelementen te kiezen die resoneren, wat resulteert in een sterker en meer herkenbaar merk.

Het omzetten van kernwaarden naar expressieve elementen is de uitdaging van elke creative agency. In essentie ligt de balans tussen het belichamen van de werking/ doelen van het bedrijf alsook beantwoorden aan het verwachtingspatroon van de doelgroep.

Digital designing at Mentall HQ

Bepaal de tone of voice

Om de tone of voice af te stemmen die resoneert met je doelgroep, begin je met het grondig begrijpen van je doelgroep. Onderzoek hun communicatiestijl, waarden en verwachtingen en reflecteer dit in jouw bedrijfscommunicatie .

 • Taalgebruik: De woorden en zinsbouw. Voor een jong publiek kun je bijvoorbeeld modern jargon en een informele toon gebruiken, terwijl je voor een professioneel publiek wellicht kiest voor vakspecifieke terminologie en een formele toon.
 • Stijl: Dit gaat over de algehele ‘feel’ van je communicatie. Een speelse stijl kan humor en creatieve elementen bevatten, terwijl een ernstige stijl meer gefocust is op duidelijkheid en precisie.
 • Communicatiemethode: Dit betreft het kanaal en de wijze waarop je communiceert. Jongere doelgroepen zijn misschien meer bereikbaar via sociale media met visueel aantrekkelijke content, terwijl professionele doelgroepen de voorkeur kunnen geven aan e-mails of formele rapporten.

Conclusie

Een creatieve partner is essentieel in het navigeren van de hedendaagse visuele en digitale informatiestroom. Een effectieve bedrijfscommunicatie die echt resoneert met de beoogde doelgroep vereist een doordachte combinatie van esthetiek en boodschap.

Door het zorgvuldig afstemmen van ontwerpelementen zoals kleur, typografie en beeldtaal, wordt niet alleen de merkherkenning versterkt, maar ook de band met de klant versterkt. Dit alles draagt bij aan een sterke, onderscheidende merkidentiteit die zowel memorabel als betekenisvol is.

FAQ

Een effectieve merkidentiteit weerspiegelt consistent de kernwaarden en boodschap van het bedrijf, is herkenbaar en resoneert met de doelgroep.

Kleurgebruik is cruciaal; het kan emoties oproepen en helpt bij het overbrengen van de merkpersoonlijkheid en waarden.

Typografie draagt bij aan de leesbaarheid en de algehele merkuitstraling, en helpt bij het overbrengen van de toon en persoonlijkheid van het merk.

Kies beelden die je merkboodschap ondersteunen en aansluiten bij de voorkeuren van je doelgroep.

Analyseer je huidige klanten, identificeer hun gemeenschappelijke kenmerken en behoeften, en gebruik deze informatie om een gedetailleerd klantprofiel samen te stellen.

Een creatieve partner helpt bij het ontwikkelen van een unieke en doeltreffende communicatiestrategie die onderscheidend en aantrekkelijk is voor je doelgroep.

Regelmatig herzien is belangrijk om te zorgen dat je merk relevant en aantrekkelijk blijft voor je doelgroep en marktontwikkelingen.

Hoewel consistentie belangrijk is, kan het nodig zijn om je benadering enigszins aan te passen om verschillende doelgroepen effectief aan te spreken.

Meet het succes door KPI’s te volgen, zoals engagement, conversieratio’s, websiteverkeer, en klantfeedback.

tags_

deel deze pagina_

mis onze
updates niet!_
Vul het onderstaand formulier in en ontvang elke maand de nieuwste blogs van MENTALL in je inbox ✉️


  Loading