De wereld is voortdurend in verandering. Op het gebied van marketing en communicatie is dat niet anders. Hierdoor lijkt het soms een chaotische strijd om de juiste boodschap te communiceren. Wat natuurlijk jammer is. Mensen kunnen namelijk niet kopen wat voor hen onbestaande is.

De oorzaak is een gebrek aan structuur en planning. Ad hoc communiceren leidt tot gemiste kansen. Door je op voorhand goed voor te bereiden, neem je voorsprong op de concurrentie. Hoe wordt dat ook alweer gezegd? 

“Een goede voorbereiding is de helft van het succes”Table of contents

Wat is een contentplanning?

Een contentplanning is een routekaart voor alle communicatie. Het helpt je bij het plannen van wat, wanneer, en hoe je communiceert. Het kan variëren van een eenvoudige spreadsheet tot op maat gemaakte software. Het is afhankelijk van je behoeften. Pro tip: keep it simple. Ga het niet onnodig complex maken.

Het verschil met ad-hoc beslissingen? Je communicatie wordt doelgericht en consistent, wat essentieel is voor sterke branding. In de kern is dat ook wat mensen kopen, het merk. 

Kijk maar naar merken zoals Apple. De iPhone is al jaren niet de beste smartphone. Maar je koopt waar het merk voor staat. Merkidentiteit moet je communiceren. Er is geen ontsnapping aan. Zeker niet in een digitale wereld. Wanneer heb jij voor het laatst iets gekocht op basis van de informatie die je online vond?

AdobeStock_306298168

Kernfuncties van een contentplanning

  • Planning: Het stelt je in staat om vooruit te plannen en te organiseren. Het creëert duidelijkheid wanneer je boodschap (content) wordt gepubliceerd. Dit kan een blogpost zijn zoals je nu aan het lezen bent. Maar ook social media updates tot nieuwsbrieven en persberichten.
  • Consistentie: Een regelmatige publicatie van content helpt bij het opbouwen van een betrouwbare merkpersoonlijkheid. Je kan beter minder vaak maar consistent posten, in plaats van vaak en onregelmatig.
  • Communicatie: Een gebrek aan communicatie behoort tot de top 3 oorzaken van een scheiding. Het is nefast voor elke relatie. Als het nu met je levenspartner is of met je doelgroep.
  • Duidelijkheid: Het helpt om je contentstrategie te visualiseren en ervoor te zorgen dat deze aansluit bij je groeidoelstellingen. Een schema werkt nu eenmaal beter. Dat is de reden waarom mensen een personal trainer onder de arm nemen. 

De voordelen van een contentplanning.

Een goed gestructureerde contentplanning leidt tot een sterke merkidentiteit en grotere naamsbekendheid. Het zorgt ervoor dat je boodschap consistent en op het juiste moment wordt gecommuniceerd. Dit verhoogt de zichtbaarheid en het bereik van uw merk.

Een contentplanning gaat ook verder dan alleen het organiseren van content. Het is de organisatie van alle marketinginspanningen op één plaats. Het is een duidelijk overzicht van wat er gecommuniceerd gaat worden naar de buitenwereld.

Betere branding en naamsbekendheid

Door consistent en kwalitatief hoogstaande content te delen, bouw je aan een sterk merk. Regelmatige en relevante content helpt bij het vergroten van je naamsbekendheid. Je bedrijf komt namelijk regelmatig onder de aandacht van je doelgroep. 

Branding zorgt ervoor dat mensen de identiteit van je bedrijf waarnemen. Hoe je je “brand” communiceert is minstens even belangrijk als het hebben van een brand. Te vaak zie ik bedrijven veel geld uitgeven aan een mooie branding, zonder contentplanning waar je je nieuwe merkidentiteit gaat communiceren. 

Dat is jammer, want wat is dan het nut van een sterk merk te creëren als je doelgroep niet weet dat je bestaat? Met een contentplanning benut je je investering optimaal.

Meer sales en klantloyaliteit

Een contentplanning verhoogt de betrokkenheid van je doelgroep. Door consistent waardevolle informatie te delen, bouw je vertrouwen op. De reden dat mensen je product of dienst kopen staat in rechtstreekse verbinding met vertrouwen.

Wil je meer omzet of winst? Dan moet je communiceren op een manier die vertrouwen uitstraalt. Daar moet op voorhand een strategie voor bepaald worden. 

AdobeStock_425793077

Dit geldt ook voor huidige klanten. Door consistent content te delen, krijgen je huidige klanten social proof. Dit heeft een aantal voordelen:

  1. Ze krijgen steeds een positieve bevestiging van hun aankoop. Dit kan opnieuw tot meer sales leiden.
  2. Je onderhoudt de relatie met je klanten op een zeer efficiënte manier.

Je koppelt je contentplanning direct aan je sales doelen, waardoor elke communicatie bijdraagt aan het behalen van je doelen.

Door een duidelijke link te leggen tussen content en sales, wordt de content meer gericht en effectiever in het genereren van sales.

Meer efficiëntie en structuur

Door vooraf te plannen, bespaar je tijd en geld. Je vermijdt dat er dubbel werk moet geleverd worden en dat er ad hoc beslissingen moeten gemaakt worden. Je zal het ongetwijfeld al ervaren hebben. Is het niet gepland, dan gebeurt het meestal niet. 

Met een contentplanning kan je je marketinginspanningen beter richten. In plaats van schieten met losse flodders, stuur je op basis van resultaat. Resultaat, of een gebrek aan resultaat, is de beste feedback.

Minder ad hoc, meer resultaat

In essentie zijn er twee mogelijkheden. Je werkt ad hoc, of je zorgt voor planning en structuur. Er bestaat niets tussen. Door over te stappen van ad hoc beslissingen naar een geplande strategie, verhoog je de efficiëntie en resultaat. 

Ad hoc beslissingen zijn vaak reactief en kortzichtig. Ze kunnen leiden tot inconsistente communicatie en gemiste kansen omdat er geen samenhangende strategie is.

Geplande strategieën zorgen ervoor dat acties vooraf bedacht en gepland worden. Dit zorgt voor een samenhangende aanpak die bijdraagt aan je lange-termijndoelen.

AdobeStock_165715766

Conclusie

Je raad het al, een contentplanning is essentieel om je bedrijf te laten groeien. Er hangt te veel van af. In de kern is een contentplanning de organisatie van het marketingplan. Het marketingplan is dan weer het gevolg van je businessplan. 

Wil je meer naamsbekendheid, sales, structuur, efficiëntie, en resultaat? Dan moet je communiceren! Er zijn oorlogen gestart door een gebrek aan communicatie. Terwijl vrede en welvaart het resultaat is van krachtige communicatie.

Wil je winnen met je bedrijf? Dan weet je wat je te doen staat!

Contacteer ons als je hulp nodig hebt of meer informatie wenst.

FAQ

Een contentplanning speelt een cruciale rol in het vergroten van de naamsbekendheid. Door consistent en strategisch content te publiceren, bouw je aan een herkenbare en betrouwbare merkidentiteit. Dit helpt je doelgroep om je merk te herkennen en te onthouden, wat essentieel is voor succes.

In de wereld van digital marketing is contentplanning van onschatbare waarde. Het helpt om relevante en boeiende content te creëren die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Een goed geplande contentstrategie verbetert de vindbaarheid in zoekmachines en verhoogt de betrokkenheid op digitale platforms.

Ja, contentplanning kan zeker helpen bij het verhogen van de sales. Door content af te stemmen op de behoeften en interesses van je doelgroep, bouw je vertrouwen en geloofwaardigheid op. Dit leidt tot meer sales, aangezien potentiële klanten eerder geneigd zijn om bij een betrouwbaar en consistent merk te kopen.

Een contentplanning is essentieel voor employer branding, omdat het helpt bij het overbrengen van de bedrijfscultuur en waarden naar potentiële werknemers. Door content te delen die uw bedrijf als een aantrekkelijke werkgever presenteert, trek je talent aan dat bijdraagt aan de groei en het succes van uw organisatie.

Een contentplanning biedt een duidelijk overzicht van wat, wanneer en hoe te communiceren. Dit vermindert de noodzaak voor ad hoc beslissingen die vaak tot inconsistentie en verwarring leiden. Met een gestructureerde planning kunnen bedrijven hun communicatiestrategie efficiënter en effectiever uitvoeren

Een contentplanning zorgt voor doelgerichte, consistente communicatie, bouwt een sterke merkidentiteit op, vergroot naamsbekendheid en verhoogt sales. 
tags_

deel deze pagina_

mis onze
updates niet!_
Vul het onderstaand formulier in en ontvang elke maand de nieuwste blogs van MENTALL in je inbox ✉️


    Loading